Black Dark
Mistrzu
Dołączył: 04 Kwi 2006
Posty: 2307
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 12 razy Ostrzeżeń: 0/4
|
Wysłany: Wto 15:20, 08 Gru 2009 Temat postu: Lekarstwo na raka |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
Lekarstwo na raka
Data publikacji: 18.08.2007
NAUKOWCY “ODKRYWAJĄ” WITAMINĘB17 (LAETRILE)
Grudzień2000. Australijskie gazety donoszą,, Se naukowcy w Londynie odkryli “ naturalny system produkujący cyjanek potasu, wytwarzany przez rośliny”, którego zadaniem byłoby lokalizowanie i niszczenie tumorów rakowych u ludzi. ChociaSbadacze przedstawiająkassawe, jako roślinne źródło cyjanku aktywnie niszczącego tumory, to KCN zawarty w kassawie jest dokładnie taki sam jak i ten znajdujący sięw pestkach moreli, czyli źródle zniesławionej i zakazanej witaminy B 17 Laetrile.
Nie jest to wcale nowe odkrycie, ale tylko lekko zmodyfikowana wersja pracy sławnego biochemika Ernsta Krebsa, który 40 lat wcześniej zidentyfikował i wyodrębnił witaminęB 17. Krebs i jego współpracownicy zaatakowani zostali wściekle przez AMA ( American Medical Association) i międzynarodowe kompanie farmaceutyczne przypuszczalnie dlatego, Se jako witamina produkowana z pestek moreli B 17 Laetrile nie mogła zostaćopatentowana w celu dostarczania ogromnych profitów dla udziałowców.
I chociaSobecnie owi “ szanowani” badacze medyczni w Londynie przyznająostatecznie, Se B 17 moSe zostaćuSyta do niszczenia rakowatych narośli, czytelnicy moSe zechcąprzestudiowaćponiSszy raport badawczy, napisany przez autora w 1994 r. i opublikowany w 1995 r.
CZY RAK JEST JEDYNIE CHOROBĄWYWOŁANĄNIEDOBOREM WITAMINY?
Pomimo, Se wiele alternatywnych kuracji rakowych odniosło sukces w ostatnich latach, niewiele było dyskusji na temat moSliwych sposobów zapobiegania, czy teStłumienia raka w zarodku, zanim jeszcze ma on szanse zaatakować, ani teSefektywnego kontrolowania go juSpo ataku. Istnieje równieSpytanie dlaczego z kaSdym kolejnym rokiem stajemy sięcoraz to bardziej podatni na wszelkie odmiany raka. Czy istnieje bezpośrednia więźpomiędzy łatwymi do wykrycia i wciąSnarastającymi ilościami chemikaliów i dodatków w naszej Sywności i zapasach wody, czy teSnaleSy winićza ten stan rzeczy usuniecie pewnych zasadniczych składników z naszych rafinowanych zachodnich diet. Faktem jest i istnieje przytłaczająca ilośćdowodów na to, Se usunięcie witaminy B 17 z naszej diety odegrało jednąz najistotniejszych ról w zwiększonej podatności na zachorowanie na raka.
Kilka dekad wstecz – dwie ksiąSki dostarczyły nam istotnych wskazówek, co do jednego z moSliwych powodów alarmującej zwySki występowania wszystkich form raka. ChociaSadresowane były one do roSnych grup czytelników, obie te ksiąSki rozpatrywały moSliwe powiązania pomiędzy niedoborem witamin i chorobą.” Świat bez raka” Edwarda Griffina z Kalifornii przedstawia dowody na to, Se witamina B 17 wydaje siębyćzdolna do zapobiegania atakom przez wszelkie formy raka, podczas gdy druga ksiąSka “ Jedz tłusto i chudnij” doktora Ryszarda MacKarness’a -proponuje dietębogatąw tłuszcze dla zmęczonych próbami utraty wagi według zasady “listka sałaty”.
Na początku jest trudno dopatrzyćsięzwiązku pomiędzy tymi dwoma, tak bardzo róSniącymi siętematami, ale związek ten jednak istnieje. Na swój indywidualny sposób obydwie ksiąSki wskazująna dwie odrębne grupy ludzi ( jedna wegetariańska i jedna mięsoSerna), które nie znająprzypadku raka lub choroby serca w ogóle, konsumując lokalnąSywnośćw środowiskach, w ktorych sięurodzili. Jest to krytyczny punkt, gdySbez stwierdzenia takowego powiązania łatwo uznanym badaczom medycyny sprowadzićludzi na błędne tory, zwaSywszy miliardy dolarów wydawane na badania promocyjne leczenia promieniowaniem i chemoterapią. W latach 50-tych, po wielu latach badań, znany biochemik nazwiskiem dr Ernst T.Krebs wyodrębnił nowąwitaminę, której nadał liczbęB 17 i nazwę“Laetrile”. W miaręupływu lat tysiące ludzi przekonało się, Se Krebs ostatecznie odkrył drogędo całkowitej kontroli nad wszelkimi formami raka czym wywołał podział na zwolenników i przeciwników trwający do dzisiaj. Ale w latach 50-tych Ernst Krebs nie miał pojęcia, w jakim to gnieździe szerszeni ośmielił sięzamieszać.
Nie będąc w stanie opatentowaćB 17 ani teSzapewnićsobie wyłącznych praw do witaminy, międzynarodowa farmakologia przypuściła zmasowany atak propagandowy o niespotykanej zjadliwości przeciwko Laetrile, pomimo faktu, Se niezbite dowody jej skuteczności w kontrolowaniu raka istnieją.
Dlaczego zapadamy na raka – czy na skutek palenia papierosów, intensywnego nasłonecznienia, czy teSjest to efektem toksycznych dodatków do naszej Sywności? Dr Krebs tak nie myśli. Całośćjego udokumentowych badańbiochemicznych wskazuje na fakt, Se rak jest po prostu skutkiem niedoboru witaminy B 17, juSdawno temu usuniętej z naszych wysoko rafinowanych, zachodnich diet. Krebs postuluje, Se tzw. “ czynniki rakotwórcze” sąjedynie swoistym wentylem, który ostatecznie ukazuje niedobór witaminy B 17 i jego dewastujące efekty. Wiarygodnośćtwierdzenia Dr Krebsa najlepiej ilustruje przykład niedoboru witaminy C, znany jako szkorbut. Podobnie jak z rakiem, nie istnieje Sadne wcześniejsze ostrzeSenie o szkorbucie; organizm nie sygnalizuje niczym, Se ciału zaczyna brakowaćzapasów witaminy C. W jednej minucie pacjent jest zdrowąosobąa w następnej jest juSchory. Leczenie szkorbutu przebiega równieSgwałtownie. W ciągu kilku dni ( a czasami godzin), stosowania wysokich dawek witaminy C szkorbut zanika, pojawiając sięponownie tylko wtedy, gdy zapasy witaminy ponownie spadnąponiSej pewnego ( nie udokumentowanego) poziomu. Tak więc, jeśli Ernst Krebs ma racje, alternatywne metody leczenia (Essiac, tlen i terapie elektromagnetyczne) skazane sąz góry na wątpliwe efekty. W przypadku raka zastąpienie utraconej witaminy B 17 w naszych dietach mogłoby przyczynićsiędo większej efektywności innych alternatywnych metod leczenia albo teSzupełnie je zastąpić.
Dowód, który dr Krebs zaprezentował na przestrzeni lat dla poparcia swego twierdzenia o “ utraconej” witaminie B 17 w naszych dietach jest bardzo prosty. Paręwieków temu zwykliśmy jadąc chleb z domieszkąnasion prosa i lnu, bogatych w witaminęB 17, a teraz chleb pszeniczny i Sytni, ktory jadamy nie ma jej wogóle. Przez cale generacje nasze babcie zwykły dodawaćpokruszone nasiona śliwek, czereśni, jabłek, moreli i innych roślin botanicznej rodziny Rosaceae do swych domowych konfitur i dSemów. Babcia pewnie nie wiedziała, dlaczego to robi, ale nasiona wszystkich tych owoców sąjednym z najpotęSniejszych źródeł witaminy B 17 na świecie. W tropikach, ogromne ilości B17 znajduje sięw gorzkiej kassawie, znanej równieSjako tropikalny maniok. Badania dowiodły, Se plemięz Himalajów znane jako Hunza, nigdy nie znało przypadku zachorowania na raka, czy serce poniewaStrzyma sięswojej tradycyjnej diety, która jest wyjątkowo obfita zarówno w morele jak i w proso. JednakSe, po zastosowaniu zachodniej diety Hunzowie stająsiępodobnie podatni na te choroby, jak i reszta z nas. PoniewaSHunzowie jedząbardzo niewiele mięsa, mogłoby to zachęcićliczne społeczności wegetariańskie do wzajemnego poklepywania sie i wygłaszania proklamacji w stylu: “ Widzicie, mieliśmy racje!”
JednakSe, taka radośćjest niezbyt uzasadniona. W poszukiwaniu diety moSliwej do zaakceptowania dla tych, co nie Sycząsobie przegryzania jednego liścia sałaty na dzień, Ryszard Mac Karness opracował szczegółowe studium sposobu Sywienia sięEskimosów, Syjących na polarnych lodowcach oraz amerykańskich Indian, spoSywających swojątradycyjnąSywność. W swym naturalnym środowisku obydwie grupy sązasadniczo mięsoSerne, spoSywając upolowanązwierzynę, włączając w to łosia i karibu, wspomaganąjedynie dzikimi jagodami, kiedy bywająone dostępne w sezonie. Główąrzeczą, którąMacKarness podkreśla w swej ksiąSce “ Jedz tłusto i chudnij” jest fakt, Se pomiędzy tymi ludami nie występuje problem otyłości; jest to interesujący fakt, jako Se regularnie zajadająsięoni zwierzęcym tłuszczem nasyconym co najmniej dwa razy na dzień. Ale bardziej interesującym faktem jest dowód na to, Se Eskimosi i Indianie amerykańscy, Syjący w swych naturalnych środowiskach i spoSywający naturalnąSywnośćNIGDY nie zapadająna raka ani nie chorująna serce, dokładnie tak samo, jak plemięHunza w Himalajach, pomimo, Se Eskimosi i Indianie amerykańscy sąraczej mięsoSerni i nie sąjaroszami. Dokładne badania wykazują, Se jest to efekt działania witaminy B 17. Mięso karibu jest głównącześciądiety obydwu grup. Karibu, które Sywiąsięgłównie trawąstrzałkową, zawierającąok. 15.000 mg na kg nitriloside, pierwszorzędnego źródła witaminy B 17. Łososiowe jagody, suszone i spoSywane zarówno przez Eskimosów, jak i Indian na równi, zawierająogromne ilości witaminy B 17. Te znacznie róSniące sięspołeczności, wegetariańskie i mięsoSerne pozostająw doskonałym zdrowiu. Jest to szczególnie waSne dla tych, którzy ze względów środowiskowych nie sąw stanie wybraćdowolnie wegetariańskiej diety. Taka dieta byłaby całkiem niemoSliwa w regionach polarnych, czy na pustyni.
Na nieszczęście, w większości “cywilizowanych” zachodnich kultur, trawy i inna Sywność, którąsiękarmi obecnie zwierzęta domowe, przeznaczone do konsumpcji przez ludzi, rzadko zawiera więcej, niSjedynie śladowe pozostałości nitriloside, chociaSmiały je one w wystarczającej ilości, dopóki botanicy i biochemicy nie zaczęli wprowadzaćgenetycznych zmian w nasze Sycie roślinne. Oznacza to, Se nasze drugorzędne źródło witaminy B 17 ( poprzez konsumpcje mięsa), bardzo szybko wysycha. Podczas gdy Hunzowie i Eskimosi otrzymująprzeciętną, jednostkowądawkęwitaminy B 17 w wysokości 250 – 3.000 mg na dzień, Europejczycy, spoSywający “ zdrową” współczesnąSywność, przyjmująjej zaledwie 2 mg. Prowadzi to do zaskakujących wniosków. Jeśli byliśmy w stanie kontrolowaćszkorbut juSwieki temu, jak to siędzieje, Se nie jesteśmy w stanie uczynićtego samego z rakiem w dniu dzisiejszym? Faktem jest, Se moglibyśmy, gdyby nasze rządy na to pozwoliły. Na nieszczęście, większośćrządów ugięła siępod presjąze strony międzynarodowej farmakologii, amerykańskiej FDA ( Food & Drug Administration) i AMA ( American Medical Association). Te instytucje zorganizowały potęSne kampanie odstraszające, oparte na fakcie, Se witamina B 17 zawiera pewne ilości śmiertelnej trucizny – cyjanku potasu, wygodnie zapominając, Se witamina B 12 zawiera równieSwielkie ilości tej substancji a istnieje w wolnej sprzedaSy we wszystkich sklepach z naturalnąSywnościąna całym świecie.
Witamina B 17 Laetrile Doktora Krebsa ekstrahowana była z pestek moreli a następnie syntetyzowana w formękrystalicznąprzy uSyciu jego własnego, unikatowego procesu. Wtedy amerykańska FDA zaczęła bombardowaćmedia opowieściąo nieszczęsnym małSeństwie, które zatruło siępo zjedzeniu surowych pestek moreli w San Francisco. Opowieśćdostała sięna czołówki wszystkich gazet w USA, chociaSkilku podejrzliwym dziennikarzom, którzy usiłowali ustalićtoSsamośćnieszczęsnej pary, nigdy sięto nie udało, pomimo uporczywych wysiłków. Nacisk ze strony międzynarodowej farmakologii / FDA / trwał nieubłaganie. Od tego momentu spoSywanie pestek moreli lub B 17 Laetrile stało sięjednoznaczne z popełnianiem samobójstwa. Kiedyśw latach 50-tych Dr Ernst Krebs udowodnił ponad wszelkąwątpliwość, Se B 17 była kompletnie nieszkodliwa dla ludzi i to w najbardziej przekonywujący sposób. Po przetestowaniu witaminy na zwierzętach, napełnił duSąstrzykawkęmega-doząskoncentrowanej Laetrile, którąnastępnie wstrzyknął sobie w ramie! MoSe był to drastyczny sposób, ale awanturniczy Dr Krebs ciągle Syje i cieszy sie dobrym zdrowiem.
Witamina jest nieszkodliwa dla zdrowych tkanek z bardzo prostego powodu: kaSda molekuła B 17 zawiera jednąjednostkęcyjanku, jedna jednostkębenzaldehydu i dwie jednostki glukozy(cukru) ‘zamknięte’ razem. Po to, aby cyjanek mógł staćsięniebezpieczny trzeba najpierw ‘otworzyć’ molekulę, aby go uwolnić, trick którego jest w stanie dokonaćjedynie pewien enzym, zwany beta-glucosidase, który jest obecny w całym ciele ludzkim w maleńkich ilościach przy czym jego ilośćznacznie wzrasta do znacznych ilości ( stukrotnie wySszych) tylko w jednym miejscu: w siedlisku złośliwego narośla rakowego. Tak więc cyjanek bywa jedynie jakby ‘otwierany’ w miejscu, gdzie znajduje sięrak, z drastycznymi efektami, które całkowicie niszcząkomórki rakowe, poniewaSbenzaldehyd ‘otwiera’ sięw tym samym czasie. Benzaldehyd jest śmiertelnie niebezpiecznątrucizną, która wówczas działa łącznie z cyjankiem, wytwarzając truciznęsto razy silniejszą, niSkaSdy z nich z osobna. Połączony efekt tych związków na komórki rakowe najlepiej pozostawićwyobraźni. Ale co z niebezpieczeństwem dla reszty komórek ciała? Inny enzym, rhodanese, zawsze obecny w daleko większych ilościach niS‘otwierający’ enzym beta-glucosidase w zdrowych komórkach, posiada prostązdolnośćkompletnego rozdrobnienia i przetworzenia zarówno cyjanku jak i benzaldehydu w produkty korzystne dla zdrowia. Jak moSna przewidzieć, komórki rakowe nie zawierająw ogóle rodanezu, co pozostawia je kompletnie na łasce tych dwu niebezpiecznych trucizn.
Pokolenia temu nasi eksperci rolni znali juSefekt działania beta-glucosidase, tzn. jego zdolnośćdo uwalniania jednostki cyjanku w molekule B 17 ale wydawało się, Se istnieje mnóstwo wątpliwości odnośnie sposobu podejścia do problemu. Uproszczonym rozwiązaniem zdawało sięwówczas zaklasyfikowanie wszystkich roślin zawierających molekule B 17 jako “ trujących” a następnie zmodyfikowanie ich genetycznie w celu kompletnego usunięcia zawartości nitriloside dla bezpieczeństwa zwierząt. Jednym z klasycznych przykładów tego ‘poronionego’ rozwiązania był przypadek z 1940 r., w którym australijskie owce okazjonalnie zdychały na skutek nadmiaru cyjanku, pochodzącego z białej koniczyny, o której wiadomo było, Se zawiera B 17. Pominięto fakt, Se większośćowiec spoSywających tęsamąkoniczynępozostawała Sywa, botanicy usunęli genetycznie nitriloside z białej koniczyny. Tymczasem owce, które zdechły to było kilka osobników, które degustowały smakowite fuksje zawierające duSe ilości ‘otwierającego’ enzymu beta glucosidase, który reagował natychmiast w owczych Sołądkach, powodując ich śmierć. Jeśli botanicy zneutralizowaliby kilka fuksji zamiast milionów ton białej koniczyny, byłoby znacznie więcej witaminy B 17 dostępnej dzisiaj dla ludzi poprzez rynek mięsny.
Tak to ogromne ilości witaminy B 17 zostały usunięte z zachodniej Sywności i społeczeństwo stoi teraz przed problemem raka o rozmiarach wcześniej nie spotykanych. Jeśli nawet przyjmiemy, Se niedobór B 17 mógłby byćnajbardziej prawdopodobnąprzyczynązaistnienia takich warunków, pozostaje wciąSkwestia tego, co robićdalej i jak ów rak rozwija siędo formy zagraSającej zyciu.
W“Świecie bez raka” Griffin wyjaśnia trofoblastycznąteorięraka, proponowanąprzez prof. Johna Beard’a z Uniwersytetu w Edynburgu, który twierdzi, Se pewne pre-embrionalne komórki w ciąSy nie róSniąsięw sposób widoczny od wysoce złośliwych komórek rakowych. Griffin odnotowuje: “ Trofoblast w ciąSy istotnie posiada wszystkie klasyczne cechy raka. Rozprzestrzenia sięon i ulega podziałowi bardzo szybko, w miaręjak wgryza sięw ściankęmaciczną, przygotowując miejsce , w którym embrion moSe sięzagnieździć.”
Trofoblast formowany jest w reakcji łańcuchowej przez innąkomórkę, którąGrifin upraszcza do nazwy “ komórka totalnego Sycia”, a która moSe ewoluowaćw jakikolwiek organ albo tkankę, lub alternatywnie w ludzki embrion. Kiedy “ komórka totalnego Sycia” stymulowana jest w kierunku wyprodukowania trofoblastu poprzez kontakt z hormonem estrogenu, obecnym zarówno u kobiet jak i u męSczyzn, przydarza sięjedna z dwu rzeczy: w przypadku ciąSy rezultatem jest konwencjonalny rozwój placenty i pępowiny. Jeśli trofoblast jest natomiast stymulowany, jako cześćprocesu leczenia, rezultatem jest rak, lub jak Griffin zwraca uwagę: “ Aby byćbardziej dokładnym, powinniśmy powiedzieć, Se staje sięto rakiem, kiedy proces leczenia nie zostaje zastopowany po wykonaniu swego zadania”. Zdumiewający dowód tego twierdzenia istnieje niezbicie. Wszystkie komórki trofoblastu produkująunikatowy hormon, nazywany chorionic gonadotrophic (CGH), który jest łatwo wykrywalny w moczu. Tak więc, jeSeli osoba jest albo w ciąSy albo teSchora na raka, prosty test ciąSowy na CGH powinien potwierdzićkaSde z osobna lub obydwa razem. Dokładnościąwynosi powySej 85%. Jeśli badania próbki moczu dadząwynik pozytywny to znaczy, Se albo jest to normalna ciąSa albo nienormalna narośl rakowa. Griffin odnotowuje: “ Jeśli pacjentem jest kobieta to albo jest ona w ciąSy albo ma raka. Jeśli zaśmęSczyzna, to tylko moSe byćrak”. Tak więc po co te wszystkie kosztowne biopsje, wykonywane dla sprawdzenia, czy istnieje rak? MoSna tylko zgadywać, Se ubezpieczalnia medyczna płaci lekarzom wySsze kwoty za biopsje, niSza testy ciąSowe. W Australii dwa testy ciąSowe , ktorych moSna dokonywaćw domu samemu i które sądostępne w kaSdej aptece, to Discover i Predictor.
Lekarze czytający ten artykuł pewnie będąsie zSymaćw świętym oburzeniu w tym momencie, pomrukując: “ Tak, ale gdzie jest DOWÓD? Ano tutaj. Większośćludzi słyszała o “ spontanicznej regresji”, kiedy to rak po prostu znika i jest nadzieja, Se nigdy nie powróci. Takie spontaniczne regresje sąrzadkie i odmienne w kaSdej formie raka. Jedna złośliwa odmiana znana jako testicular chorionepiythelioma – cechuje siętym, Se nigdy nie spowodowała nawet jednej spontanicznej regresji. MoSe dokładnie z tego powodu Dr Krebs wyszczególnił jąi objął specjalnymi badaniami, kiedy udowadniał skutecznośćB 17 Laetrile w zapewnieniu całkowitej kontroli nad rakiem.
Jak wspomina Edward Griffin, w przemówieniu na bankiecie w San Francisco w dniu 19 listopada 1967 r. Dr Ernst Krebs dokonał krótkiego przeglądu sześciu przypadków testicular chorionepithelioma. Potem dodał: “CóS, istnieje pozytywna cecha tego, Se sięnie było uprzednio promieniowayma, poniewaS, jeśli napromieniowanie, które zawiodło, nie miało miejsca, nie moSna przyjmować, Se jest to opóźniony efekt wcześniejszej radiacji. Tak więc ten przypadek podpada pod kategorie “spontanicznych regresji” ale kiedy spojrzymy na to w sposób naukowy, wiemy, Se spontaniczna regresja zdarza siętu rzadziej, niSw jednym przypadku na 150 tysięcy tej odmiany raka. Statystyczna moSliwośćspontanicznej regresji, która by tłumaczyła rozwiązanie tych sześciu przypadków testicular chorionepithelioma ( wszystkie wyleczone jedynie witamina B 17 Laetrile), jest daleko większa, niSstatystyczne nieprawdopodobieństwo tego, Se słońce nie wstanie następnego ranka.
Zapewne trafnie Griffin odnotowuje fakt, Se z powodu wrogiej kampanii przeciwko B 17 Laetrile oraz z powodu trudności w zdobyciu “zakazanej” substancji, większośćchorujących na raka zaczyna stosowaćwitaminy, jako ostatniądrogęratunku, długo po tym, jak zostanąjuSspaleni promieniowaniem i zatruci chemoterapią.
Kiedy “Świat bez raka” został napisany w 1974 r. – witamina B 17 Laetrile była jeszcze wolno dostępna w Australii. Teraz jej nie ma. Ostatni dane Australijskiej Fundacji Rakowej i wypowiedzi autorytetów medycznych ujawniły, Se w ostatnim czasie Canberra rozwaSa kaSdy indywidualny przypadek osobno a następnie decyduje, czy pacjentowi moSna pozwolićimportowaćwystarczającąilośćtego specyfiku dla jego własnego, osobistego uSytku. Jeśli jej czy jemu uda sięprzeskoczyćprzez tęprzeszkodę, pozostaje im jeszcze znalezienie lekarza, który zgodzi sięwstrzyknąćwitaminęB 17. Wydaje się, Se międzynarodowi lobbyści zdołali siędostaćdo polityków zanim dr Krebs zdołał sięprzedostaćdo australijskiej publiczności.
W ostatnim miesiącu australijska telewizja podala przeraSającąwiadomość, Se dwóch na trzech Australijczyków moSe spodziewaćsięzachorowania na raka skóry przynajmniej raz w ciągu swego Sycia. Wg ewidencji, zapewnionej przez dr Ernsta Kebsa juniora, Edwarda Griffina i dr Ryszarda MacKarness’a – ta liczba mogłaby sięzmniejszyćdo maleńkiego procentu, Jeśli Australijczykom pozwolono by na wolnośćwyboru w zakresie dotyczącym stosowania witaminy B 17 Laetrile. MoSe nadszedł juSczas, aby Australijczycy zajęli stanowisko wobec tego niewątpliwie śmiertelnego problemu.
Autor: Joe Vialls Tłumaczenie: Krystyna Kruk Źródło: Alternatywa, [link widoczny dla zalogowanych]
Występowanie "witaminy B17"
Najwyższe stężenie "witaminy B17" można znaleźć w przyrodzie
Pestkach lub nasionach owoców:
jabłka, moreli, wiśni, nektaryn, brzoskwiń, gruszce, śliwek,
Fasoli:
bób (Vicia faba L.), ciecierzyca, soczewica (skiełkowana), fasola półksiężycowata , mung (skiełkowana), fasola ozdobna(Phaseolus coccineus).
Orzeszkach:
gorzkie migdały, macadamia(podobne do laskowych), nerkowca
Jagodach:
Niemal wszystkie dzikie jagody. Jeżyny, aronii, żurawiny błotnej, dziki bez (Sambucus L. ), malin, truskawek.
Nasionach:
lnu, sezamu, chia(Salvia hispanica)- czyli oleiste
Trawach:
Akacja (Acacia Mill.) , alfalfa (skiełkowana), wodnych trawach, sorgo alepejskie (Sorghum halepense (L.) Pers.) , trojeść amerykańska (Asclepias syriaca), pszenica(trawa).
Ziarnach:
kasz owsa, jęczmienia, brązowego ryżu, gryki, kasz,chia, lnu, prosa, żyta, wyki, pszenicy(jagody).
I innych:
Pędach bambusa, fuschia roślin, Sorgo (Sorghum Moench) , dzikiej hortensji, cis drzewa (igieł, świeże liście) (cis jest trujący! nie wiem kto takie rzeczy wmawia ludziom!).
Profilaktyka czyli reguła oparta na doświadczeniu:
Według dr Krebs, są zasady a by przyswoić dzienną dawkę "wit. B17" którą można uzyskać poprzez jedną z dwóch następujących wskazówek:
Po pierwsze, zjadaj całą zawartość "wit. B17", czyli owoce w całości (nasiona włącznie), ale nie jedz większej ilości nasion ponda te które były w całym zjedzonym owocu.
Przykład: jeśli jeść dziennie trzy jabłka, nasiona w trzech jabłkach zawierają wystarczającą ilość "wit. B17". Więc nie będziesz już musiał jeść dodatkowo pestek z jabłek.
Po drugie, jedno jądro pestki z brzoskwini lub moreli na ok 4,5 kg masy ciała uważa się za więcej niż wystarczająca ilość w profilaktyce raka, choć dokładna liczba może się różnić dla osoby z indywidualnym metabolizmem i nawykami żywieniowymi.
Na przykład, człowiek o masie 77kg może zużywać 17 jąder pestek moreli lub brzoskwini na dzień i przyjmować biologicznie rozsądne ilości "wit. B17".
I dwie ważne uwagi: Oczywiście, możesz zjadać dużo czegokolwiek. Ale po zjedzeniu zbyt wielu jąder pestek lub nasion, można spodziewać się nieprzyjemnych skutków ubocznych. Ta naturalna żywność powinna być spożywana w racjonalnych ilościach (nie więcej niż 30 do 35 jąder pestek na dzień).
Również wysokie stężenia "wit. B-17" otrzymywane są przez jedzenie naturalnych produktów spożywczych w ich surowym lub kiełkującym stadium. Nie oznacza to, że umiarkowane gotowanie i inne ingerowanie zniszczy zawartości "wit. B-17". Na przykład, Żywność gotowana w temperaturze wystarczającej do przygotowania tradycyjnej chińskiej kolacji, nie niszczy zawartości "wit. B-17".
źródło: [link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 1 raz
Ostatnio zmieniony przez Black Dark dnia Śro 0:04, 09 Gru 2009, w całości zmieniany 3 razy
|
|